NyAlAy
အခ်ိန္ေပး၍ လာေရာက္ဖတ္ရႈသူမ်ားကို ေက်းဇူး အထူးတင္ရွိပါတယ္။ ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ ၿငိမ္းခ်မ္းၾကပါေစ....

Apr 18, 2009

ကၫြတ္ေၾကာ္

ဒါက ဘာရိုးလဲေတာ့ မသိပါ (သိတဲ့သူရွိရင္ ေျပာသြားေပးၾကပါ)၊ ညေလး သိတာေတာ့ ဇရစ္ရိုးလို႔သိတယ္၊ ဒါကလဲ သူမ်ားေတြ ေၾကာ္တာစားၿပီး ႀကိဳက္လို႔ ေမးၾကည့္ေတာ့ ဇရစ္လို႔ ေျပာလို႔ပါ။ ခုေတာ့ က်မ သိသြားၿပီ “ကၫြတ္ရိုး” ပါတဲ့ရွင္... (ငါကြ... ဟိ)
ပုလုေကြးနဲ႔ စူးႏြယ္က “ဖလံေတာင္ေ၀ွး” လို႔ ေျပာတယ္။ သို႔ေသာ္ ညေလးသိတဲ့ “ဖလံေတာင္ေ၀ွး”က ထိပ္ပိုင္းေလာက္မွာ အျပင္က အရြက္လို အဖတ္ေတြ ပါတယ္၊ အဲ့ဒါေတြ ဖယ္ရေသးတယ္၊ အဖူးမပါဘူး၊ အရိုးလဲ သူ႔ထက္ နည္းနည္း ပိုႀကီးတယ္၊ ဖလံေတာင္ေ၀ွးက အမွ်င္ပိုမ်ားပါတယ္။ ခုအရိုးက အနံ႔အနည္းငယ္ ထူးပါတယ္၊ ဖလံေတာင္ေ၀ွးက အိမ္မွာ အၿမဲ ေၾကာ္စားျဖစ္လို႔ မဟုတ္ဘူး ေျပာတာပါ။ သို႔ေသာ္ သူ႔ကိုလဲ ဒီလိုေခၚတယ္ဆိုေတာ့ အားလံုး သိတဲ့အတိုင္းပဲေပါ့။
စီေဘာက္စ္မွာ ခိုင္စိုးလင္းက “ကၫြတ္” လို႔ေျပာတယ္။ “ကၫြတ္” ေတာ့ ညေလး မျမင္ဖူးပါ။

ညေလး၀ယ္တာ သန္႔ၿပီးသားေပမယ့္ ေအာက္နားက နည္းနည္း ရင့္တာေတြ ပါသြားမွာ စိုးလို႔ ဓါးနဲ႔ အနည္းငယ္ လွီးထုတ္ ပါေသးတယ္၊ ရင့္လားမရင့္လား ဟင္းခ်က္ေနၾက ၀ါရင့္ေတြကေတာ့ သိပါတယ္ေနာ္။ :P
ၿပီးေတာ့ ေရစင္ေအာင္ အရင္ေဆးၿပီးမွ အနည္းငယ္ ထု (ဓါးျပားရိုက္) ပါမယ္။ ထုၿပီးမွ ေဆးမယ္ဆိုရင္ ေၾကာ္တဲ့ခါမွာ ေရေတြ ထြက္လာမွာစိုးလို႔။ အရိုးေတြ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ထုလိုက္တဲ့ခါ အခ်ဳိ၊ အငန္ အရသာ ၀င္သြားေအာင္ပါ။

ပုဇြန္အနည္းငယ္ အသင့္ျပန္ထားပါ (ပုဇြန္ေျခာက္သံုးခ်င္လဲ ရပါတယ္ေနာ္)၊ ၾကက္သြန္နီ အနည္းငယ္ လွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားပါ (လိုသေလာက္ေပါ့ေနာ၊ ညေလးလဲ မွန္းထည့္ပါတယ္)။ ဒယ္အိုးကို ပူေအာင္ထား ဆီထည့္ နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ ဆီပူရင္ ထည့္တဲ့ နႏြင္းက ဆူလာပါတယ္ေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကို အရင္ေၾကာ္ပါ၊ ညိဳလာရင္ အျဖဴထည့္၊ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ပုဇြန္ထည့္ၿပီး ခဏေမႊေပးပါေနာ္၊ ပုဇြန္ေတြ က်က္ေလာက္ၿပီဆိုမွ “ကၫြတ္ရိုး” ကို ထည့္ေမႊၿပီး ခဏအုပ္ထားေပးပါ။ ခဏၾကာရင္ သူ႔ဖာသာ ေရအနည္းငယ္ ထြက္လာပါတယ္ေနာ္၊ ႏူးေလာက္ၿပီဆိုရင္ အခ်ဳိ၊ အငန္ထည့္ ေမႊၿပီး အိုးေပၚက ခ်လို႔ရပါၿပီေနာ္၊ အနံ႔အရသာ ရွိလွတဲ့ “ကၫြတ္ရိုး” ဟင္းတစ္ခြက္ ရမွာပါ။ပံုထဲမွာ ပုဇြန္ေတြ ျမင္ရမွာ မဟုတ္ပါဘူး၊ အရြက္ေၾကာ္ျဖစ္လို႔ ညေလးက ပုဇြန္ေတြကို ထပ္ပိုင္း လွီးလိုက္ပါတယ္ေနာ္၊ အရြက္ကို ဦးစားေပးတာပါ။ ဒီ့ျပင္ေတြမွာ ခ်က္တာ ျမင္ဖူးပါတယ္၊ သားဟင္း၊ ငါးဟင္းေတြ ပါတဲ့အျပင္ အရြက္ေၾကာ္ေတြထဲမွာ ပုဇြန္ အေကာင္လိုက္ေတြ အသားတံုးေတြ ထည့္ထားေတာ့ အရြက္ေၾကာ္နဲ႔ မတူေတာ့တာေတြ အမ်ားႀကီးပါ။ ညေလးကေတာ့ အသားဟင္းစားရင္ အသားဟင္း အရသာ၊ အရြက္ေၾကာ္ရင္ အရြက္ေၾကာ္အရသာ ထြက္မွ ႀကိဳက္ပါတယ္။
*****
ျမည္းသြားၾကပါဦးေနာ္ ဘုန္းဘုန္းကို ကပ္ျဖစ္တဲ့ “ကၫြတ္ရိုး” ေၾကာ္။
*****
ဒီပို႔စ္မွာ ညေလး မသိတာကို ၀ိုင္း၀န္း ေျပာျပေပးၾကတဲ့ အစ္ကို၊ အစ္မမ်ား ႏွင့္ သူငယ္ခ်င္းမ်ားကို ေက်းဇူး တင္ရွိပါတယ္ေနာ္...။
*****

8 comments:

puluque said...

ဟင္ အဲဒါ ဖလံေတာင္ေ၀ွး ဟုတ္ဖူးလား။ ပုလုေကြးသိတာကေတာ့ ဇရစ္၇ိုးဆိုတာ ကင္မြန္းရြက္နဲ႔ေၾကာ္စား၊ ကင္မြန္းခ်ဥ္ရြက္နဲ႔ အခ်ဥ္ဟင္း ခ်က္စားတဲ႔ ေဖာ့လိုခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ မဟုတ္ဘူးလား။ အေရာင္က ခပ္ညိဳညိုပါ။ ဟုတ္တယ္ဟုတ္..ပုလုေကြးတို႔ ပဲခူးဘက္မွာေတာ့ အဲဒါကို ဖလံေတာင္ေမႊး(သို႔) ဖလံေတာင္ေ၀ွးလို႔ေခၚသဗ်။
အိမ္မွာေတာင္ ဇရစ္ရိုးနဲ႔ ကင္ပြန္းရြက္ေၾကာ္ကို ဗူးနဲ႔ထည္႔ထထားပီးေရခဲေသတၱာထဲတည္႔ထားတာ ရွိေသးသဗ်။။။။

ေကာင္းကင္ျပာ said...

အမ တခါမွ မစားဘူးေပမဲ့ ေၾကာ္ထားတာ စားခ်င္စရာေလးေနာ္၊

စူးနွယ်လေး said...

အဲဒါ ဖလန္ေတာင္ေ၀ွး မဟုတ္ဘူးလားဟင္? မဟုတ္ရင္ စိတ္မ႐ိွနဲ႔ေနာ္။ တို႔ထင္တာ ဇရစ္က မဲမဲေလး၊ ဖလန္ေတာင္ေ၀ွးက စိမ္းစိမ္းေလး လားလို႔။ ဘာျဖစ္ျဖစ္ ႏွစ္မ်ဳိးလံုးႀကိဳက္တယ္။

ညေလး said...

အဲ အားလံုးပဲ ေဆာရီးပါ ညေလးသိတဲ့ ဖလံေတာင္ေ၀ွးက အျပင္က အရြက္လိုလို အဖတ္ေတြ ပါေသးတယ္ သူ႔ကို အရင္ဖယ္ၿပီးမွ ထုရတယ္၊ အရိုးလဲ သူ႔ထက္ အနည္းငယ္ႀကီးတယ္၊ အဖူးေလးေတြလဲ မပါဘူး။
ခုဟာက ဘာေခၚလဲလို႔ သူမ်ားေတြ ေမးၾကည့္ေတာ့ ဇရစ္ရိုးေျပာလို႔ ညေလးလဲ ဇရစ္ရိုးလိုက္တာ၊ အရသာက ဖလံေတာင္ေ၀ွးနဲ႔လဲ မတူဘူးေလ။ သူ႔အနံက တစ္မ်ဳိးပဲ။
စီေဘာက္စ္မွာ ခိုင္စိုးလင္းေျပာေတာ့ ကညြတ္တဲ့... ခိ ဘယ္ဟာအမွန္လဲ မသိ။ ညေလး ပို႔စ္ကို ျပန္ျပင္လိုက္ပါ့မယ္...

MoeThwayNge said...

ေဟာဗ်ာ..ခ်က္ျပန္ၿပီးေပါ႔...ပံုေလးေတြ ျပ ၿပီး
သြားေရ က် ခိုင္းေနျပန္ၿပီး...ဟင္းခ်က္ရမွာ ပ်င္းလို႕ ဒီေန႕ေတာ႕ရွိတာေလးနဲ႔ပဲ (ေျမပဲေက်ာ္၊ငါးပိေထာင္း၊သီဟိုရြက္တို႕စရာ၊ၾကက္ေၾကာ္)
ေလးနဲ႔ ပဲျဖစ္သလိုစားပါတယ္ဆိုဟာ..ဟဟဟ
ဟုတ္တယ္ဟ..ကိုလတ္တို႕ဘက္ကေတာ႕ ကၫြတ္ လို႕ ေခၚတယ္။စားလို႕ ေကာင္းတယ္ ေစ်းႀကီးတယ္ေလ...ဘာျဖစ္ျဖစ္ စားလို႕ ရတာပဲ
အေခၚက အေရးမႀကီးပါဘူး..
ခင္မင္မႈျဖင္႕အားလံုးကိုေပ်ာ္ေစခ်င္သူ..........။

စူးနွယ်လေး said...

အဲဒါ ကညြတ္ အစိမ္းေရာင္။ ဒီတခါေတာ႔ ေသခ်ာၿပီ။ တို႔ဆီက ကညြတ္က အေရာင္နည္းနည္းပိုရင္႔လို႔။ ပံုထဲမွာက ေတာ္ေတာ္စိ္မ္းတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ဖလံေတာင္ေ၀ွး မ်ားလားလို႔။ တို႔က ဖလံေတာင္ေ၀ွး မျမင္ရတာ ၾကာသြားေတာ႔ ေသခ်ာမကဲြဘူး ျဖစ္သြားတယ္။
ကညြတ္က အျဖဴလည္း႐ိွတယ္။

စူးနွယ်လေး said...

ကညြတ္စားၿပီး ဆီးသြားရင္ ဆီးန႔ံ နည္းနည္းျပင္းတယ္ေလ။

T T Sweet said...

စားခ်င္စဖြယ္ေလးပါလား။ ေဟာ္တယ္ေတြမွာေတာ႔ အရိုးၾကီးၾကီးနုနုေတြကို ေၾကာ္တာ အရမ္းေကာင္း

 
Looking for something? Try :::