ဇြန္လ (၉)ရက္ေန႔က ညေလး အစ္မအႀကီးဆံုးရဲ႕ ေမြးေန႔ပါ၊ မေန႔က တင္ခ်ိန္ မရွိလိုက္လို႔ ဒီေန႔မွ ဘက္ဒိတ္နဲ႔ ျပန္တင္လိုက္ပါတယ္။ ညေလးရဲ႕ အစ္မ ဒီေန႔တြင္ က်ေရာက္ေသာ ေမြးေန႔မွသည္ ေနာင္ႏွစ္မ်ားစြာတိုင္ မိသားစုနဲ႔ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ အတူတကြ မခြဲမခြာ ေနႏိုင္ၿပီး သားႏွစ္ေယာက္ကို လိမၼာယဥ္ေက်းၿပီး အဖိုးတန္ေသာ သားမ်ားအျဖစ္၊ မိဘစကားကို နားေထာင္ေသာ မိဘႏွစ္ပါးကို လုပ္ေကၽြးျပဳစုရေသာ ေဆြမ်ဳိးမ်ားကို ျပန္လည္ ၾကည့္ရႈေစာင့္ေရွာက္ ႏိုင္ေသာ ပညာတတ္ လူရည္မြန္ေလးမ်ား ျဖစ္ေအာင္ သြန္သင္ႏိုင္ပါေစလို႔...
ေမြးေန႔ရွင္က ဗုဒၶဟူး သမီးျဖစ္ေပမယ့္ ဒီႏွစ္မွာေတာ့ တနလၤာေန႔မွာ က်ေရာက္တဲ့ အတြက္ ညေလးက ဘေလာ့ဂ္လာသမွ် လူတိုင္းကို တနလၤာနံ ဟင္းလ်ာမ်ားနဲ႔ တည္ခင္း ေကၽြးေမြးမွာ ျဖစ္ပါတယ္၊ ဗုဒၶဟူးနံလဲ ရွိရင္ ထည့္ေပးပါ့မယ္..။ လာသမွ် လူတိုင္းက အားမနာ ပါးမနာ စားေသာက္ၾကပါလို႔ ပါဆယ္လဲ ထုပ္ယူသြားလို႔ရပါတယ္။
*****
ခရုမဆလာအစပ္ခ်က္ (ဒီခရုက ေခါင္းဘက္ကေန စုတ္ၿပီး စားရတာ မစားတတ္ရင္ ေလကုန္ပါတယ္၊ ဒါက သူငယ္ခ်င္း ၀ယ္ေကၽြးတုန္းက ရိုက္ထားတာ)
ခရုအခ်ဳိခ်က္ (ဒီခရုကလဲ ေရကန္ထဲမွာ ေမြးထားတုန္းက အသည္းယားစရာေလးေတြ ႏွာေမာင္းေလးေတြလဲပါတယ္၊ မစားခင္မွာ ဆိုင္ရွင္အစ္မႀကီးက စားေကာင္းတယ္ ဆိုတာနဲ႔ မွာစားျဖစ္တာ အသားက ထုတ္ထုတ္ေလး ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏိုင္းခ်င္းနဲ႔ အုန္းႏို႔ထည့္ၿပီး ခ်က္ထားတယ္ ထင္တာပဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္ အခ်ဳိခ်က္ေပါ့)
ခရုဟင္းရည္ - ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ နဲ႔ ဟင္းႏုနယ္ရြက္အနည္းငယ္ ပဲ ပါပါတယ္။ (သြားတဲ့ေန႔က ပင္လယ္စာ ရတဲ့ဆိုင္ဆိုေတာ့ သူငယ္ခ်င္းက ခရုေတြခ်ည္းပဲ မွာလို႔ စားျဖစ္တယ္)။ အရင္တုန္းက ညေလး ခရုမစားဖူးဘူး မစားရဲတာေပါ့၊ သူငယ္ခ်င္းက စားၾကည့္ေပါ့တဲ့။ ဘာျဖစ္ျဖစ္ စားဖူးထားေတာ့ ေကာင္းတာပဲေလ ဟုတ္ဘူးလား... ဒီေရာက္ေတာ့ အမဲသားကလြဲရင္ အကုန္စားပါတယ္ (မစားတဲ့အသား စဥ္းစား မရေသးဘူး)။
ၾကက္သားသုပ္ (ျပဳတ္ၿပီး အသားေတြ ႏြင္ၿပီးမွ သုပ္ပါတယ္)
ၾကက္ကလီဇာအစပ္ခ်က္ (ၾကက္သည္းနဲ႔ ႏွလံုးေလးေတြပဲ ပါတယ္ေနာ္)
ၾကာဇံေၾကာ္ (ျဖစ္သလို ေၾကာ္လိုက္တယ္ ခိ) စားေကာင္းတာေတာ့ မေျပာနဲ႔ ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္မို႔။
ၾကက္သား အမြေၾကာ္ (ၾကက္သား အစိမ္းေတြကို အသားေတြ ရေအာင္ လွီး/ျခစ္ ယူၿပီး အရိုးကိုက် ဟင္းရည္ျပဳတ္ပါတယ္၊ အဲ့ဒီအသားေတြကို ပါးပါးေလး ရေအာင္ လွီးၿပီးမွ ဘလာေခ်ာင္သေဘာမ်ဳိး ေၾကာ္ထားတာပါ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ပါ)
ိၾကက္အူေခ်ာင္းအစပ္ခ်က္ (ၾကက္သားဟင္းခ်က္သလို ခ်က္ပါတယ္၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြကို အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္)
ကန္စြန္းရြက္နဲ႔မႈိေၾကာ္
ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ (ဘဲဥက ဒီမွာ ေစ်းႀကီးၿပီး အနည္းငယ္ရွားပါတယ္၊ ညေလးကေတာ့ ၾကက္ဥမႀကိဳက္လို႔ အရည္နဲ႔ ၾကက္ဥတစ္ျခမ္းေလာက္ပဲ စားျဖစ္တယ္)
ခရမ္းသီးႏွပ္ (ဒီေရာက္မွ ႏွပ္ဖူးတာပါ၊ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ၊ အေမက အရမ္းႀကိဳက္တာ ရန္ကုန္မွာတုန္းက ႏွပ္လိုက္တိုင္း အဆင္မေျပပါဘူး အိမ္ျပန္ေရာက္မွ အေမ့ကို ခရမ္းသီး ႏွပ္ေကၽြးပါမယ္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္ (အဆင္ေျပသလို သုပ္ပါတယ္ေနာ္)
ငပိခ်က္ (ငပိကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔နဲ႔ စပ္စပ္ေလး ခ်က္ပါတယ္)
ငရုတ္သီးဆားေထာင္း (စပ္မယ္ေနာ္)
ငါးျမစ္ခ်င္းေၾကာ္ (ဒါက ေနာက္ဆံုးပိတ္၊ ဟင္းတိုင္းလိုလို အစပ္ေတြခ်ည္းပဲ ဆိုေတာ့ ဒီတိုင္းစားသြားလဲ စိတ္မဆိုးဘူး)။
*****
အားလံုးပဲ ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစေနာ္...
*****ေမြးေန႔ရွင္က ဗုဒၶဟူး သမီးျဖစ္ေပမယ့္ ဒီႏွစ္မွာေတာ့ တနလၤာေန႔မွာ က်ေရာက္တဲ့ အတြက္ ညေလးက ဘေလာ့ဂ္လာသမွ် လူတိုင္းကို တနလၤာနံ ဟင္းလ်ာမ်ားနဲ႔ တည္ခင္း ေကၽြးေမြးမွာ ျဖစ္ပါတယ္၊ ဗုဒၶဟူးနံလဲ ရွိရင္ ထည့္ေပးပါ့မယ္..။ လာသမွ် လူတိုင္းက အားမနာ ပါးမနာ စားေသာက္ၾကပါလို႔ ပါဆယ္လဲ ထုပ္ယူသြားလို႔ရပါတယ္။
*****
ခရုမဆလာအစပ္ခ်က္ (ဒီခရုက ေခါင္းဘက္ကေန စုတ္ၿပီး စားရတာ မစားတတ္ရင္ ေလကုန္ပါတယ္၊ ဒါက သူငယ္ခ်င္း ၀ယ္ေကၽြးတုန္းက ရိုက္ထားတာ)
ခရုအခ်ဳိခ်က္ (ဒီခရုကလဲ ေရကန္ထဲမွာ ေမြးထားတုန္းက အသည္းယားစရာေလးေတြ ႏွာေမာင္းေလးေတြလဲပါတယ္၊ မစားခင္မွာ ဆိုင္ရွင္အစ္မႀကီးက စားေကာင္းတယ္ ဆိုတာနဲ႔ မွာစားျဖစ္တာ အသားက ထုတ္ထုတ္ေလး ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏိုင္းခ်င္းနဲ႔ အုန္းႏို႔ထည့္ၿပီး ခ်က္ထားတယ္ ထင္တာပဲ စားလို႔ေကာင္းတယ္ အခ်ဳိခ်က္ေပါ့)
ခရုဟင္းရည္ - ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ နဲ႔ ဟင္းႏုနယ္ရြက္အနည္းငယ္ ပဲ ပါပါတယ္။ (သြားတဲ့ေန႔က ပင္လယ္စာ ရတဲ့ဆိုင္ဆိုေတာ့ သူငယ္ခ်င္းက ခရုေတြခ်ည္းပဲ မွာလို႔ စားျဖစ္တယ္)။ အရင္တုန္းက ညေလး ခရုမစားဖူးဘူး မစားရဲတာေပါ့၊ သူငယ္ခ်င္းက စားၾကည့္ေပါ့တဲ့။ ဘာျဖစ္ျဖစ္ စားဖူးထားေတာ့ ေကာင္းတာပဲေလ ဟုတ္ဘူးလား... ဒီေရာက္ေတာ့ အမဲသားကလြဲရင္ အကုန္စားပါတယ္ (မစားတဲ့အသား စဥ္းစား မရေသးဘူး)။
ၾကက္သားသုပ္ (ျပဳတ္ၿပီး အသားေတြ ႏြင္ၿပီးမွ သုပ္ပါတယ္)
ၾကက္ကလီဇာအစပ္ခ်က္ (ၾကက္သည္းနဲ႔ ႏွလံုးေလးေတြပဲ ပါတယ္ေနာ္)
ၾကာဇံေၾကာ္ (ျဖစ္သလို ေၾကာ္လိုက္တယ္ ခိ) စားေကာင္းတာေတာ့ မေျပာနဲ႔ ကိုယ္တိုင္ေၾကာ္မို႔။
ၾကက္သား အမြေၾကာ္ (ၾကက္သား အစိမ္းေတြကို အသားေတြ ရေအာင္ လွီး/ျခစ္ ယူၿပီး အရိုးကိုက် ဟင္းရည္ျပဳတ္ပါတယ္၊ အဲ့ဒီအသားေတြကို ပါးပါးေလး ရေအာင္ လွီးၿပီးမွ ဘလာေခ်ာင္သေဘာမ်ဳိး ေၾကာ္ထားတာပါ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ပါ)
ိၾကက္အူေခ်ာင္းအစပ္ခ်က္ (ၾကက္သားဟင္းခ်က္သလို ခ်က္ပါတယ္၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြကို အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္)
ကန္စြန္းရြက္နဲ႔မႈိေၾကာ္
ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ (ဘဲဥက ဒီမွာ ေစ်းႀကီးၿပီး အနည္းငယ္ရွားပါတယ္၊ ညေလးကေတာ့ ၾကက္ဥမႀကိဳက္လို႔ အရည္နဲ႔ ၾကက္ဥတစ္ျခမ္းေလာက္ပဲ စားျဖစ္တယ္)
ခရမ္းသီးႏွပ္ (ဒီေရာက္မွ ႏွပ္ဖူးတာပါ၊ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ၊ အေမက အရမ္းႀကိဳက္တာ ရန္ကုန္မွာတုန္းက ႏွပ္လိုက္တိုင္း အဆင္မေျပပါဘူး အိမ္ျပန္ေရာက္မွ အေမ့ကို ခရမ္းသီး ႏွပ္ေကၽြးပါမယ္)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္ (အဆင္ေျပသလို သုပ္ပါတယ္ေနာ္)
ငပိခ်က္ (ငပိကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔နဲ႔ စပ္စပ္ေလး ခ်က္ပါတယ္)
ငရုတ္သီးဆားေထာင္း (စပ္မယ္ေနာ္)
ငါးျမစ္ခ်င္းေၾကာ္ (ဒါက ေနာက္ဆံုးပိတ္၊ ဟင္းတိုင္းလိုလို အစပ္ေတြခ်ည္းပဲ ဆိုေတာ့ ဒီတိုင္းစားသြားလဲ စိတ္မဆိုးဘူး)။
*****
အားလံုးပဲ ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစေနာ္...
2 comments:
မဂၤလာပါ...ညေလး
ကေလးနာမည္က အဂၢဘုန္း ဆိုေတာ႔ ေတာ္ေတာ္မိုက္တယ္ဗ်ာ...
အႏီွးေတြ ႏို႔မႈန္႔ေတြ လက္ေဆာင္ျပန္ေပးေတာ႔.. ဟိ
ကၽြန္ေတာ႔က်ေတာ႔ လက္ေဆာင္ျပန္ေပးခိုင္းတယ္
မႏိုင္းႏိုင္းမတရားဘူးေနာ္...:P
ေနာက္တာပါ...
happy birthday!.
Post a Comment