NyAlAy
အခ်ိန္ေပး၍ လာေရာက္ဖတ္ရႈသူမ်ားကို ေက်းဇူး အထူးတင္ရွိပါတယ္။ ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ ၿငိမ္းခ်မ္းၾကပါေစ....

Feb 16, 2009

ပဲတီခ်ဥ္

ညေလး တစ္ေယာက္လဲ ေပ်ာက္လိုက္ေပၚလိုက္နဲ႔ ျဖစ္ေနတာ ပို႔စ္တစ္ပုဒ္ တင္လိုက္ (၁)ႏွစ္ေလာက္နားလိုက္ ဆိုၿပီး စာဖတ္သူေတြ စိတ္ထဲက က်ိတ္ေျပာေနၾကမလားပဲ? အဟဲ...
စိတ္ထဲက ေရးဖို႔ ဘာမွျပင္ဆင္မထားတာနဲ႔ ထြက္မလာတာနဲ႔ ေပါင္းၿပီး အင္တာကို နက္ျဖစ္ေပမယ့္ မပို႔စ္ႏိုင္တာကို သူငယ္ခ်င္းတို႔ေတြ နားလည္ေပးဦးေနာ့...
*****
မေန႔ညက ညေလးတစ္ေယာက္ သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ ေမြးေန႔ပြဲကို သြားျဖစ္တယ္၊ ဘာေကၽြးလဲဆိုေတာ့ ျမန္မာအသုပ္ေတြ အစံုပဲလို႔ ေျပာရမယ္။ ဓါတ္ပံုေတြေတာ့ ရိုက္မလာျဖစ္ဘူး ဒါေပမယ့္ သြားရည္က်သြားေအာင္ ေရးျပရမလား။

အဟမ္းးးးး စားလာတာမ်ားကေတာ့-
ထမင္းေၾကာ္ (ပဲစိမ္းေစ့၊ ေျပာင္းဖူးေစ့၊ မုန္လာဥနီတံုးေလးေတြ၊ ၾကက္သား၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာ)၊ ငါးရွဥ့္ခ်ဥ္စပ္၊ ငံုးေၾကာ္၊ ပုဇြန္အစိမ္းသုပ္၊ ဆတ္သားေျခာက္သုပ္၊ ၀က္ေခါင္းသုပ္၊ ေဆးဘဲဥသုပ္၊ လၻက္သုပ္၊ ဂ်င္းသုပ္၊ ပဲၾကမ္းေၾကာ္သုပ္၊ Chicken Nugget ေၾကာ္ နဲ႔ အာလူးေၾကာ္ မ်ားနဲ႔ စားေသာက္ခဲ့ပါေၾကာင္း၊ အေအးကေတာ့ ကၽြဲရိုင္းပဲ ေသာက္ခဲ့ပါတယ္။

ညေလးဆီကို လာလည္ၾကရင္လဲ အဲ့ဒီအစားအေသာက္မ်ား စားခ်င္လ်င္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ဒီ့ျပင္ အစားအစာမ်ား စားခ်င္လ်င္ေသာ္ လည္းေကာင္း ညေလးက ၀ယ္ေကၽြး၊ ခ်က္ေကၽြးမည္ဟုလည္း ေကာင္းသတင္းကို ေဆာင္ခ်ဥ္းေပးပါတယ္ေနာ္။ (ယံုလားဟင္!)
ဒီေန႔လဲ ဘာေရးရမလဲ စဥ္းစားေနရင္းကေန တစ္ေယာက္ေသာသူ (ဘယ္သူလဲ မေမးနဲ႔ လံုး၀ေျပာဘူး သတ္ရင္သတ္လိုက္)က ထမင္းေၾကာ္ ယူလာေပးတာနဲ႔ပဲ စိတ္ကူးရသြားျခင္း ျဖစ္ပါေၾကာင္း သတင္းေကာင္း ပါးအပ္ပါတယ္ေနာ္။ (ဒီလိုပဲ လုပ္ႀကံေရးရတာေပါ့ မဟုတ္ရင္ ဘယ္စိတ္၀င္စားၾကမလဲ. ဟုတ္ဘူးလား?)
*****
ေလရွည္ေနတယ္လို႔ေတာ့ ဆႏၵေစာၿပီး ေမတၱာေတြ လွမ္းပို႔မေနၾကနဲ႔ဦးေနာ္၊ ရွည္တာေတြကို အကုန္ျဖတ္လိုက္ၿပီးေတာ့ ခုပဲ ဇာတ္လမ္းက စေတာ့မွာ...
အေပၚက ပံုေလးကေတာ့ ညေလး တစ္ေယာက္ အရွင္ လတ္လတ္ႀကီးပဲ ပို႔စ္တင္ေနရင္း တကယ္ စားေနတဲ့ ထမင္းေၾကာ္ပါ၊ ပံုထဲမွာ ပါတာေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာ ၾကည့္ၾကေနာ္. ထမင္း ကိုေတာ့ ရိုးရိုးပဲ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္နဲ႔ ပလိန္း ေၾကာ္ထားၿပီး၊ ေဘး ေထာင့္နားက ပဲပင္ေပါက္ေတြ ေတြ႕တယ္ဟုတ္. အဲ့ဒါ ပဲတီခ်ဥ္ လို႔ေခၚတယ္ (ဆရာမလုပ္ပါ ပဲပင္ေပါက္ အစိမ္းေတြ ထင္မွာစိုးလို႔ပါေနာ္)၊ ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႔ အသုပ္ သေဘာေလး လုပ္ထားတာ၊ အဲ.. အဲ့ဒီမွာ စေတြ႕တာေပါ့။

အခ်ဥ္စိမ္နည္းေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိၾကမွာပါ၊ တစ္ခ်ဳိ႕ေတြလည္း လုပ္တတ္ၾကမယ္၊ သို႔ေသာ္ ညေလးက ကိုယ္လုပ္တတ္ၿပီးရင္ သူမ်ားကို မေျပာျပရ မေနႏိုင္တဲ့ ေရာဂါတစ္ခု ရွိတယ္ေလ၊ အဲ့ဒီေရာဂါက စတာပဲေပါ့၊ ၿပီးေတာ့ လြယ္လြယ္ေလးရယ္၊ ပစၥည္းေတြကလည္း မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ အလြယ္တကူ ရတတ္တာေတြပဲမို႔ ေရးျဖစ္သြားတာလဲ ပါတယ္။

ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းေတြက..
၁။ ပဲပင္ေပါက္
၂။ ဆန္ေဆးရည္
၃။ ဆား
ဒါပဲတဲ့ မ်ားႀကီးေနာ္ ၿပီးေတာ့ မနည္းရွာ၀ယ္ရမယ့္ ပစၥည္းေတြ။

ပထမဆံုး ပဲပင္ေပါက္ေတြကို ပဲခြံေတြဖယ္ၿပီး သန္႔စင္ထားပါ၊ ဆန္ေဆးရည္ကိုလဲ ဆန္ေဆးတည္းက ဖယ္ထားပါေနာ္၊ ၿပီးရင္ အခ်ဥ္စိမ္မယ့္ ဖန္ပုလင္း ဒါမွမဟုတ္ Plastic ဗူး (အ၀က်ယ္၊ ဗိုက္ကားၿပီး ရွည္တဲ့ ပုလင္းေတြဆို ရပါတယ္) ကိုလဲ ႀကိဳရွာထားၿပီး ေရေဆးထားေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒီထဲကိုမွ ခုနက သန္႔စင္ထားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ (၃)လက္မထုေလာက္ ထည့္ၿပီးရင္ အေပၚက ဆားျဖဴးေပးပါ၊ အဲ့ဒီေပၚက ပဲပင္ေပါက္ထပ္ထည့္ ဆားထပ္ျဖဴး၊ ဒီလိုပဲ အထပ္ထပ္ ပုလင္း/ဗူး ျပည့္တဲ့ထိ ထည့္သြားေပးပါေနာ္။ ၿပီးေတာ့မွ ခုနက ဆန္ေဆးၿပီး ဖယ္ထားတဲ့ ဆန္ေဆးရည္ကို ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ၊ ၿပီးရင္ အေပၚက Plastic အုပ္ၿပီး အ၀ကိုလဲ Plastic အုပ္ေပးပါ ၿပီးမွ အဖံုးဖံုးေပးပါေနာ္၊ ၿပီးရင္ သူ႔ကို (၃/၄)ရက္ ဒါမွမဟုတ္ တစ္ပါတ္ေလာက္ ထားလဲ ရပါတယ္။ ဒါပါပဲကြယ္ ၿပီးသြားပါၿပီ၊ ျမန္တယ္ေနာ္.. ဟိ။
*****
ရက္အနည္းငယ္ ၾကာသြားၿပီဆိုရင္ျဖင့္ ဗူးအဖံုးကိုဖြင့္လို႔ ပဲတီခ်ဥ္ အနည္းငယ္ယူ (စားသေလာက္) ၿပီး ေရေဆးပါ (အၾကာႀကီးေဆးရင္ အခ်ဥ္ ေပါ့သြားတတ္ ပါတယ္ေနာ္) တစ္ခ်ဳိ႕ကေတာ့ ေရမေဆးပဲ ဒီအတိုင္းလဲ သုပ္ၿပီး စားတတ္ၾကပါတယ္။ ပဲတီခ်ဥ္ကို ၾကက္သြန္နီ ပါးပါး လွီးထားတာ ထည့္၊ ဆီအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႔ အနည္းငယ္ ထည့္လို႔ အသုပ္သေဘာေလး စားလို႔ ရပါၿပီေနာ္။ ရိုးရိုးဆီ ထည့္ေပမယ့္လဲ ပဲတီခ်ဥ္ သုပ္လိုက္တဲ့ခါမွာ ပဲဆီနံ႔ေလး ထြက္လာပါတယ္။ သုပ္တဲ့ခါမွာ အေပါ့အငံ အရင္ျမည္းၿပီးမွ ဆားကို ထပ္ ထည့္ေစလိုပါတယ္၊ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ သူက စစိမ္တည္းက ဆားေတြ ထည့္ၿပီး စိမ္ထားတာမို႔ပါ။

ညေလးကေတာ့ စားတဲ့သူမ်ားလို႔ရယ္၊ တာရွည္ အထားခံလို႔ရယ္၊ ၿပီးေတာ့ စားေကာင္းလို႔ရယ္၊ တစ္ခါစိမ္ရင္ အေတာ္မ်ားမ်ား စိမ္ထားလိုက္တာ၊ ဗူးျပည့္လာရင္ ၾကပ္သြားေအာင္ လႈပ္ၿပီး ထည့္ေသးရဲ႕၊ သူက ဗူး အျပည့္အသိပ္ ထည့္ထားေပမယ့္ အခ်ဥ္ ေဖာက္သြားရင္ က်ဳံ႕ၿပီး ေရေပၚေပၚလာတယ္။ ဒါေပမယ့္ သူငယ္ခ်င္းတို႔ ေတြကေတာ့ အခ်ဥ္ စိမ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ ကိုယ့္အိမ္ကလူကို ၾကည့္ၿပီး စိမ္ၾကေပါ့ေနာ္။ မစားဖူးၾကရင္လဲ စစခ်င္းဆိုေတာ့ အစမ္းသေဘာမ်ဳိး အနည္းငယ္သာ လုပ္ၾကေပါ့ေနာ္၊ ေတာ္ေနၾကာ မႀကိဳက္ၾကရင္ အလကားျဖစ္လို႔ ညေလးတစ္ေယာက္ ပို႔ေမတၱာေတြ ဒလေဟာ ရေနပါဦးမယ္။

ထမင္းေၾကာ္ရဲ႕ ခ်ဳိတဲ့ အရသာရယ္ ပဲတီခ်ဥ္ရဲ႕ ခ်ဥ္ၿဖံဳးၿဖံဳး အရသာက လိုက္ဖက္ညီတဲ့ စားစရာတစ္ခုပါ။ ညေလးကေတာ့ ပိုစ့္လဲ တင္အၿပီးကို ထမင္းေၾကာ္လဲ စားအၿပီးနဲ႔ အံကိုက္ပါပဲ။ မနက္ ထမင္းေၾကာ္နဲ႔လဲ တြဲစားလို႔ ရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ ႀကိဳက္သလို အဆင္ေျပသလို ပံုစံမ်ဳိးစံုနဲ႔လဲ စားေသာက္ သံုးေဆာင္ ႏိုင္ၾကပါတယ္ေနာ္။
*****

0 comments:

 
Looking for something? Try :::